Ecopsihologia sau Psihologia verde in atentia Ministerului Mediului

Ecopsihologia sau Psihologia verde s-a aflat intre Propunerile Asociatiei Ecologice Turismverde, pentru completarea Planului de masuri al Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, astazi 25 ianuarie 2016, cand am avut onoarea sa fim invitati sa participam la întâlnirea de lucru a ONG-urilor de mediu cu conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, personal cu echipa doamnei ministru Cristiana Pașca Palmer. Întâlnirea a avut loc la sediul MMAP , Sala de Consiliu (parter), incepand de la ora 11:30.

Intaln MMAP_ONGuri

Temele de discuție prevazute au fost urmatoarele:
-Prezentarea Planului de măsuri al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor;
-Propuneri din partea ONG-urilor referitor la Planul de măsuri al MMAP;
-Prezentarea punctului de vedere al ONG-urilor referitor la Administrația Fondului pentru Mediu;
-Dezbateri privind identificarea unor soluții pentru o gestionare eficientă a programelor A.F.M.
-Concluzii și propuneri de activități viitoare.

Au participat reprezentantii mai multor ONG-uri cu activitate inca de la inceputul miscarii de mediu, multe cu denumiri avand in compunere “verde”-le, precum asociatia noastra, asociatia Green Revolution, Maimultverde, si multe ONG-uri cu denumiri avand in compunere “Eco”, precum Ecoteca, Ecocivica, EcoAsist, Ecopolis si fundatii cunoscute cu activitate prodigioasa in domeniu precum Fundatia Terra Mileniul III,  multe ong-uri participante facand parte si din Coalitia pentru mediu, cum este si cazul asociatiei noastre, cat si reprezentanti ai altor coalitii precum cei ai Coalitiei “Natura 2000” si WWF.

Dupa prezentarea facuta de doamna ministru Cristiana Pașca Palmer, s-a reiterat ideea ca ministerul poate sa rezolve multe probleme de mediu prin extinderea experientei si expertizei deja existente in miscarea ong de mediu, ocazie cu care cei prezenti au fost invitati sa-si prezinte propriile propuneri in vederea completarii Planului de masuri al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prezentat, pentru intregrarea sectoriala a problematicilor de mediu, paduri si biodiversitate. Propunerile reprezentantilor ONG-urilor au acoperit toata paleta problematicilor de mediu in majoritatea sectoarelor.

PropPlanMMAP_Turismverde

Propunerile noastre au fost in numar de patru, izvorate din patru initiative concrete dezvoltate de-a lungul timpului de asociatia noastra, pe trei domenii majore de actiune:
Eco-psihologie sau Psihologie verde, Educatie verde sau educatie ecologica, Economie verde sau (Eco-economie) “2ECOnomie”.

Prop. Turismverde

1)Prima noastra propunere pentru introducerea in Planul de masuri a MMAP a fost in vederea influentarii comportamentului de consum al publicului si a celui de productie pentru public prin popularizarea si dezvoltarea Eco-psihologiei sau Psihologiei verzi aflata in preocuparile dlui presedinte al asociatiei noastre, psiholog Serban Constantin, din anul 2010.

simbol PSYverde

2)A doua noastra propunere a fost de a se generaliza la nivel national proiectul “Amfiteatrul verde” pentru educarea tinerilor, pentru inceput  la nivel universitar, referitor la problematica protectiei biodiversitatii, adaptarea la schimbari climatice si combaterea gazelor GES gaze cu efect de sera.

3)Urmatoarea propunere a vizat dezvoltarea educatiei pentru sustenabilitate prin arta “EducArtS” avand in vedere realizarea unor evenimente cu caracter artistic cum ar fi expozitii si ateliere “GreenArts” si/sau de “EcoArta”.

4)Pentru dezvoltarea economiei verzi in turism am propus implementarea la nivel national a sistemului inovativ “PGL system”, (Progressive Green Labeling System) denumit generic si “Sistem Ghinda”, complementar celui cu “stele” sau “margarete”, pentru clasificarea graduala a serviciilor turistice pe criterii exclusiv de mediu in vederea crearii si dezvoltarii unei oferte de servicii turistice eco pe intreg teritoriul, nu numai in ariile protejate sau imediata apropiere, inclusiv in orase.

Referitor la Administrația Fondului pentru Mediu, punctul nostru de vedere este formulat in cadrul si prin intermediul Coalitiei pentru Mediu din Romania in luarile publice de pozitie la care am subscris pana acum inclusiv in mesajul transmis in 22 ianuarie catre Presedintia Romaniei, Guvernul Romaniei si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Privim cu optimism la adoptarea si punerea in practica MMAP in mod extins a experientei noastre probata pana acum, in vederea dezvoltarii durabile a societatii romanesti pentru ca si copii nostrii sa se poata bucura si ei in calatoriile lor, de macar aceleasi conditii pe care le avem noi astazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.